Xbox patronundan sert açıklama: “Sony Xbox’ı küçülterek büyümek’ istiyor”

Xbox şefi ve Microsoft Gaming CEO’su Phil Spencer, Sony’nin Activision Blizzard anlaşmasına karşı çıkmasının, PlayStation üreticisinin konsollardaki “hakimiyetini korumak” istemesinden kaynaklandığını söylüyor. Spencer yakın tarihli Second Request podcast’inde “Büyümelerinin yolu Xbox’ı küçültmekten geçiyor,” dedi.

Sony, Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almak için yaptığı 68,7 milyar dolarlık anlaşmaya karşı çıktı ve düzenleyicilere yaptığı başvurularda Call of Duty’nin geleceğine odaklandı. Spencer, “Sony, konsollardaki hakim konumunu korumak için anlaşmanın neden gerçekleşmemesi gerektiğine dair diyaloğa öncülük ediyor, bu yüzden tutundukları şey Call of Duty,” diyor.

Spencer, aylar süren tartışmaların ardından Call of Duty hayranlarına serinin PlayStation’da kalacağı konusunda defalarca güvence verdi. The Verge, Eylül ayında Spencer’ın bu yılın başlarında PlayStation başkanı Jim Ryan’a Call of Duty’nin Sony’nin Activision ile yaptığı mevcut pazarlama anlaşmasının ötesinde “birkaç yıl daha” PlayStation’da kalacağına dair yazılı bir taahhütte bulunduğunu ortaya çıkarmıştı. Sony, Microsoft’un teklifini “birçok açıdan yetersiz” olarak nitelendirdi ve Microsoft şimdi Call of Duty için Sony’nin henüz yorum yapmadığı 10 yıllık bir anlaşma teklif ettiğini söylüyor.

Microsoft, Activision Blizzard anlaşmasının tamamlanması halinde Call of Duty’nin Nintendo konsollarında da oynanabilmesi için Nintendo ile 10 yıllık bir anlaşmaya vardı. Bu da Call of Duty’nin ilk kez Nintendo Switch‘te yayınlanmasına yol açabilir.

Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Microsoft’un Activision Blizzard‘ı satın alma planını engellemek için yasal bir itirazda bulunmasının ardından Call of Duty’nin Nintendo konsollarına ya da Xbox Game Pass’e gelip gelmeyeceği şu anda belirsizliğini koruyor. Avrupa’daki düzenleyiciler de anlaşmayı yakından inceliyor; AB’nin derinlemesine soruşturmasını tamamlaması ve bir karar vermesi için 23 Mart’a kadar süresi var. Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) de anlaşmaya ilişkin daha derin bir inceleme yürütüyor.

Yorum yapın