Dünyanın En Büyük ‘Gelgit Enerji Santrali’ Türkiye’de Olacak

Dünyadaki yeşil enerji dönüşümü ülkemizde de hızla sürerken, geçtiğimiz günlerde önemli bir projenin duyurusu yapıldı. İsveç merkezli Eco Wave Power, OREN Ordu Enerji ile Ordu’da gelgit enerji santrali inşa etmek üzere anlaşma imzaladı. Üstelik bu santral, dünyanın en büyüğü olacak.

Peki, Ordu’da inşa edilecek bu gelgit enerji santrali nedir? Santral ile Türkiye ne kadar enerji elde edebilecek? Gelin, gelgit enerji santrallerine ve Türkiye’ye inşa edilecek santrale yakından bakalım.

Türkiye’deki projeye geçmeden: Gelgit enerji santrali nedir?

Gelgit enerji santralleri, denizlerde oluşan gelgit olayının elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlıyor. Santralde bulunan özel türbinler, denizin yükselip alçalmasıyla oluşan seviye farkıyla çalışıyor ve böylelikle elektrik üretiliyor.

Doğaya zararı olmayan bu santrallerin tek dezavantajıysa kurulum yerinde yüksek düzeyde gelgit olayına ihtiyaç duyması. Santral tipi bu nedenle dünyada pek de yaygın değil.

Peki, Ordu’ya inşa edilecek gelgit enerji santrali ne kadar enerji üretecek?

Eco Wave Power tarafından paylaşılan bilgilere göre Ordu’ya inşa edilecek gelgit enerji santrali, 77 megawatt’a kadar enerji üretebilecek. Fakat santralin tamamı hemen inşa edilmeyecek.

Eco Wave Power ve Ordu Enerji, santrali adım adım inşa edecek ve elde ettiği veriler neticesinde inşaya devam edecek. Proje kapsamındaki ilk pilot istasyon ile 4 megawatt’a kadar enerji üretilecek.

Enerji santralinin maliyeti ne?

Enerji santralinin maliyeti, tahmini olarak 150 milyon dolar olarak paylaşıldı. Bu sayıyı ele aldığımızda aslında megawatt başına maliyetin Güneş enerji santrallerine göre daha yüksek olduğunu görebiliyoruz. Tabii santralin, yılın büyük bir kısmını bulutlu havayla geçiren Ordu’ya inşa edileceğini unutmayalım.

Enerji santrali, doğrudan Ordu Belediyesi’ne mi ait olacak?

Yapılan anlaşma kapsamında inşa edilecek santralin 9 dalgakıranı 25 yıl süreyle Eco Wave Power’a ait olacak. Bununla birlikte Eco Wave Power, santralin inşasından ve üretilen elektriğin satışından da sorumlu olacak.

Yorum yapın