Bu tesis ile, şirket eyaletteki yatırımını 12 milyar dolardan 40 milyar dolara çıkaracak ve ABD’nin yarı iletken ithalatına bağımlılığını büyük ölçüde azaltacak.
Her iki TSMC fabrikası da yılda 600.000 çip üretecek. Ulusal Ekonomik Konsey’den Ronnie Chatterji CNBC’ye verdiği demeçte, “Ölçek olarak, bu iki tesis tamamlandığında ABD’nin tüm talebini karşılayabilir. Böylece ihtiyacımız olan çipleri üretmek için başka kimseye bel bağlamak zorunda kalmayacağız.”
Yeni fabrika, 2026 yılına kadar son teknoloji 3 nanometre yongası üretecek. Yeni tesis, ABD ve Arizona’daki en büyük doğrudan yabancı yatırımlardan biri. TSMC kısa süre önce ilk tesisindeki planlarını da artırdı ve artık 5 nanometre yerine 4 nanometre yonga üreteceğini duyurdu. Apple ve NVIDIA tesisin ilk müşterileri oldu ve şirketlerin ilk çiplerinin 2024’ten itibaren burada üretilmesi planlanıyor.
ABD Çin’in hükümdarlığını yıkmak için diğer şirketlere baskı kuruyor!
CHIPS ve Bilim Yasası, ABD yarı iletken üretim yatırımını teşvik etmek için 52,7 milyar dolar kredi ve diğer teşvikler ve ayrıca milyarlarca vergi kredisi tahsis etti. Mevzuat, ABD’de çip üretiminde özel finansmanı artırmayı amaçlıyor.
ABD Ticaret Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu, geçen yaz gerçekleşen bir pilot programın ardından yarı iletken temin kesintileriyle ilgili bir “erken uyarı mekanizması” uygulamak için bir anlaşmaya varacak. Amaç, iki bölge arasında bir denge sağlamak için yarı iletken arz ve talebinin tahminini iyileştirmek.
Aynı zamanda hem AB hem de ABD, çip sektörüne sağlanan kamu desteği etrafında bir “şeffaflık” mekanizması uygulayacak. Başka bir deyişle, bir taraf diğerini beklenmedik yarı iletken sübvansiyonları ile rekabet açısından dezavantajlı hale getirmeyecek. Benzer bir konu, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un yakın tarihli bir ziyareti sırasında AB liderlerinin ABD Enflasyon Düşürme Yasası’nın Amerikalı olmayan şirketlere karşı adaletsiz olduğundan şikayet etmesiyle gündeme geldi.